Pisang Hijau

Image

Pisang Hijau:
4 buah pisang banana
50 gr Tepung Tapioka tapioca flour
150 gr Tepung Beras rice flour
1 sdm Gula sugar
1 sdt garam salt
200 ml Santan coconut milk
200 ml Air water
1 sdm Pasta Pandan pandan essence paste

Vla Santan:
400 ml Santan
50 gr Tepung Beras
100 gr Gula
1/2 sdt Garam
2 lembar Daun Pandan, ikat simpul pandan leaves, knot together

Persiapan:
Sirup Cocopandan
Es Batu atau Es Serut
Plastik meteran yg biasa dipakai sebagai penutup
Daun Pisang banana leaves
Lidi atau tusuk gigi atau staples toothpick or staples

Kukusan steamer

Cara Memasak:

  1. Aduk tepung beras, tapioka, dan air jadi satu hingga rata dan tidak ada gumpalan sama sekali. Sift rice and tapioca flour together and then mix with water and mix until smooth, no clumps of flour.
  2. Panaskan santan, gula, garam, dan pasta pandan diatas api. Masak hingga mendidih. Heat coconut milk, salt, sugar, and pandan paste in medium heat until boil.
  3. Setelah mendidih, kecilkan api lalu masukkan adonan tepung tapioka-beras. Aduk rata hingga mengental, kemudian matikan api. Aduk terus hingga kental dan sedikit padat.Biarkan dingin sebentar. After coconut milk boiled, lower the heat and pour in tapioca mixture. Mix until boils again and dense. Turn off the heat and keep mixing until smooth and thick.
  4. Potong plastik meteran sekitar 20-30 cm. Prepare the plastic cover.
  5. Ratakan adonan pandan diatas plastik, letakkan pisang diatasnya, kemudian ratakan sedikit adonan pandan diatas pisang. Buat gulungan seperti bentuk lontong atau lemper. Bungkus dengan plastik dan biarkan dingin selama 10-15 menit. Spread the pandan mixture over the plastic and then put one whole banana on top of it and spread another layer of pandan mix. Roll the plastic and make round cylindrical shape. Cover all of the banana with pandan mixture. Leave to cool for 10-15 minutes.
  6. Siapkan lembaran daun pisang dan panaskan air dalam kukusan. Prepare banana leaves and heat water into the steamer.
  7. Buka bungkusan plastik pisang hijau dan pindahkan ke atas daun pisang. Gulung dan tutup dengan staples/lidi/tusuk gigi. Open the plastic cover and move the banana-pandan into banana leaf and roll it. Secure the end of the banana leaf with staples or toothpick.
  8. Kukus selama 20-30 menit. Steam for 20-30 minutes.
  9. Untuk vla, aduk semua bahan jadi satu dan masak diatas api sedang hingga mendidih dan kemudian mengental. Atur kekentalan sesuai selera, kalau ingin lebih kental, masak lebih lama diatas api. For the vla, mix all ingredients together and cook over medium heat until boils and dense. Adjust the thickness accordingly.
  10. Hidangkan pisang hijau dengan menggunakan es batu/serut, vla, dan sirup cocopandan. Serve banana with ice, vla and syrup.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s